Neuromarketing en solliciteren: zo maak jij meer kans op die baan!

Neuromarketing en solliciteren: hoe krijg jij het reptielenbrein van de werkgever in beweging?

solliciteren neuromarketing reptielenbrein

In een sollicitatieproces gaat het niet alleen om je cv, werkervaring en opleiding. Naast rationele afwegingen, spelen ook onbewuste beslissingen een grote rol. Het gaat hierbij om processen die niet zomaar zichtbaar zijn aan de oppervlakte. Bij belangrijke onderdelen als een eerste indruk en het cv gaat het om meer dan alleen inhoudelijke afwegingen. Vaak komt het aan op het zogenaamde ‘onderbuikgevoel’ dat ons vertelt of we iemand bijvoorbeeld sympathiek vinden of niet, of we iemand competent vinden of niet, of we met iemand in zee durven gaan of niet. Hoe werkt dit nu? Bevindingen uit de neurowetenschap  geven hierop een antwoord en zijn direct toe te passen bij sollicitaties.

Neuromarketing en solliciteren: hoe kun jij als sollicitant inspelen op het onbewuste reptielenbrein?

Neuromarketing speelt in op de beslissingen die mensen maken met hun ‘reptielenbrein’, het ‘oerbrein’, dat in een split-second beslissingen neemt die op gevoel zijn gebaseerd, niet op ratio. 95 Procent van de keuzes wordt zo, geheel onbewust, gemaakt. Maar over 5% van de keuzes die we maken hebben we eerst nagedacht (rationeel, bewust). We moeten dus inspelen op dat onbewuste reptielenbrein. Het doel is de sollicitant zich te laten verkopen aan een ‘reptiel’, ofwel aan het oerbrein van de recruiter of HR-medewerker. De eerste stap is om het reptielenbrein van de werkgever in beweging te krijgen.

In het boek ‘Je bent aangenomen! Slim solliciteren aan de hand van neuromarketingonderzoek’ geeft Fiona Kloosterman een kijkje in het brein van onszelf en de recruiter en geeft zij tips over hoe het onderbewustzijn van recruiters en HR-medewerkers te beïnvloeden. Ze geeft ons zes eigenschappen van het oerbrein waar je rekening mee kunt houden.

  1. Richt je op de werkgever (het oerbrein is egocentrisch)
    Zet het bedrijf en de persoon waarbij je solliciteert centraal. Laat zien hoe jij, als sollicitant, het ‘probleem’ van het bedrijf kunt oplossen.
  2. Profileer jezelf onderscheidend (het oerbrein neemt vooral contrast waar)
    Jij bent uniek: jij hebt een unieke combinatie van persoonlijkheid, eigenschappen, ervaring en achtergrond.
    Onderscheidend profileren kan tijdens gesprekken, maar je kunt jezelf ook onderscheidend profileren met je brief en cv.
  3. Communiceer helder (het oerbrein onthoudt dingen die tastbaar zijn)
    Neem de lezer mee in de sollicitatie en vertel een helder, makkelijk te onthouden ‘verhaal’. Solliciteer je naar een functie waarin je iets maakt/creëert, maak je sollicitatie ‘tastbaar’. Ben je bijvoorbeeld designer, maak een ontwerp.
  4. Vertel je belangrijkste boodschap aan het begin of het eind (het oerbrein onthoudt het begin en het einde – en het hoogtepunt)
    Onze aandachtcurve is kort. Ons brein is geneigd alleen het begin, het einde en het eventuele hoogtepunt van je verhaal te onthouden. Dat moet dus knallen! Ook in je LinkedIn profiel en sollicitatiebrieven. Storytelling kan je helpen indruk te maken op het reptielenbrein. Een feitelijk verhaal is zo vergeten, het beschrijven van gevoel en details neemt mensen mee. Ook speelt je non-verbale communicatie een grote rol bij de eerste indruk: een goede handdruk, oogcontact, een glimlach …….
  5. Presenteer jezelf visueel aantrekkelijk (het oerbrein is visueel ingesteld)
    Het reptielenbrein is visueel ingesteld. Binnen 50 milliseconden hebben mensen een eerste indruk gemaakt: is dit lettertype lekker makkelijk leesbaar? Ziet deze persoon er betrouwbaar uit? Zelfs zwaarder papier voor het uitprinten van je cv kan helpen ‘gewichtiger’ over te komen. Denk na over je fysieke uiterlijk. Een (voor de functie passende) ‘aantrekkelijke’ sollicitant wordt eerder aangenomen. Zorg ook voor een goede profielfoto! En tot slot: alles wat je zegt en doet is je personal brand. Zorg dus dat dit past bij jouw personal brand.
  6. Presenteer jezelf ’emotioneel’ (het oerbrein wordt gestimuleerd door emotie)
    Ten slotte is emotie een belangrijke factor. Mensen maken vaak een keuze ‘omdat het zo goed voelt’. Kom betrouwbaar over, speel niet met de gevoelens van anderen om je doel te bereiken, straal enthousiasme uit en vertel beeldend.

Gebruikte bron: boek van Fiona Kloosterman ‘Je bent aangenomen! slim solliciteren aan de hand van neuromarketingonderzoek‘  over neuromarketing en solliciteren.

contact-mail

 I-COACH Life & Loopbaan, Breda

Bij I-COACH Life & Loopbaan Breda kun je terecht voor individuele coaching en training.
LoopbaancoachImagocoachBeroepskeuzeadviseurStudiekeuzecoachtrainer solliciterenLifecoach

 

Werkgebied I-COACH Life & Loopbaan, Breda

I-COACH Life & Loopbaan heeft haar werkgebied voornamelijk in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland: Breda, Tilburg, Goirle, Gilze-Rijen, Raamsdonksveer, Etten-Leur, Roosendaal, Bergen op Zoom, Rotterdam, Dordrecht, Eindhoven, Waalwijk, ‘s-Hertogenbosch, Oosterhout, Chaam, Baarle-Nassau, Drimmelen, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Zundert, Tholen, Goes, Woudrichem, Rijsbergen, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht, Werkendam, Aalburg, Alphen, Gorinchem, Capelle a/d IJssel, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Strijen, Zwijndrecht, Schiedam, Oud Beijerland, Berkel-Enschot, Heusden, Best, Berlicum, Halsteren, Den Dungen, Hank, Hazeldonk, Heerle, Kaatsheuvel, Langeweg, Oisterwijk, Schijndel, Sint Michielsgestel, Boxtel, Sint Oedenrode, Udenhout, Waspik, Zevenbergen, Zevenbergschenhoek, Made.

Loopbaancoach, loopbaanbegeleider, loopbaanbegeleiding, loopbaanadviseur, loopbaanadvies, coach mobiliteit, mobiliteitsadviseur, outplacementadviseur, imagocoach, lifecoach, trainer solliciteren, beroepskeuzeadviseur, outplacement.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.